Lóbelska Kuchnia Społeczna. vol.1 (1.10.2011)

Lóbelska Kuchnia Społeczna vol.1
TEKTURA
1 października 2011,
godz. 12.00
składka 10zł
Zapraszamy niezwykle smacznie na 1. (i mamy nadzieję, że nie ostatnią) edycję Lóbelskiej Kuchni Społecznej.

Kuchnia Społeczna jest w założeniu cykliczną imprezą, odbywającą się raz w miesiącu (w przypadku dużego zainteresowania Kuchnią, możliwe będą częstsze edycje) w Przestrzeni Inicjatyw Twórczych TEKTURA przy ulicy Wieniawskiej 15A. Start planowany jest zawsze w samo południe.

Kuchnie Społeczne są to spotkania wokół jedzenia współtworzone przez wszystkich jego uczestników. Inicjatywa ta ma na celu wytworzenie i wzmocnienie więzów społecznych budując przestrzeń współpracy i wymiany handlowej z pominięciem całego zbędnego rynku pośredników czy producentów masowych. Przede wszystkim jednak chodzi o zerwanie bezosobowej relacji sprzedawca-konsument, w której to zostajemy jako jednostki sprowadzeni do wartości naszego portfela.
Spółdzielczość, albo kooperatyzm przywraca rozumienie społeczeństwa opartego na pojęciu dobra wspólnego, na współpracy, a nie rywalizacji.

Zasady działania Kuchni są następujące:

  1. Jeżeli możesz – gotujesz jedzenie (najlepiej wegańskie* – nie zawierające w sobie mięsa , ryb oraz „owoców” morza oraz produktów odzwierzęcych: mleka, przetworów mlecznych, jajek, miodu). Jeżeli nic nie ugotujesz, też przyjdź. Dobrze, aby przygotowane danie było dla 5-10 osób.
  2. Całe przyniesione jedzenie wykładane jest na wspólny stół, wkład od każdego (zarówno gotującego jak i nie gotującego) wynosi symboliczne 10 złotych. Z zebranych pieniędzy, zwrot za produkty wykorzystane do gotowanie dostają gotujący, a pozostałe pieniądze będą przekazane na wybraną inicjatywę.

Wszyscy uczestnicy Kuchni Społecznej są jednocześnie jej współtwórcami i dlatego chcemy, by jej finanse miały publiczny charakter. O tym, na co zostaną przeznaczone ewentualne dochody, zadecydujemy wszyscy na zakończenie wspólnego biesiadowania.

Było by nam bardzo miło, gdyście zaanonsowali swój udział oraz dali cynę co zamierzacie ugotować na mejla: kuchniaspoleczna-lublin@wp.pl

Jedną w ekip współtworzących i współgotujących jest O’Seitan Catering (kooperatyw zapewniający jadło na koncertach i festiwalach).

* czemu wegańskie? Bo jest najbardziej etyczne, i masz 100 % pewność, że każdy go skosztuje, i weganin, i wegetarianin, i zwolennik mięsnej kuchni tradycyjnej.

Advertisements

Dodaj komentarz

Brak komentarzy.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s